Patentdagen 2018 – Intervju med Siduri Poli, utvecklingschef och medgrundare av Changers Hub

Siduri Poli är utvecklingschef och medgrundare av innovationshuset Changers Hub. Siduri är aktuell som talare på Patentdagen 2018 med sin presentation ”Vad kan internet lära oss om livet?” kommer hon att avsluta en späckad dag med många nya insikter och experter. Siduri har bland annat tilldelats utmärkelserna, Digital Inspirer of the Year av IDG & CIO Sweden och Future’s Most Powerful av TCO samt Newcomer of The Year av Shortcut. Inför Siduris medverkan på Patentdagen tog vi tillfället i akt och ställde några frågor till henne.

Vad kommer ditt pass på Patentdagen att handla om?
Den kommer att blanda lite teknikspaning tillsammans med egna reflektioner och filosoferande kring vart vi står och vart vi är på väg. Sverige är en av världens mest innovativa länder, ändå är det många i landet som står utanför innovationsfesten. Om alla får vara med, kommer vi att se än mer innovationer och nya företag som vi inte sett tidigare.

Hur långt har vi kommit i den digitala omställningen?
Vi är i bakteriestadiet, och har egentligen bara börjat påbörjat en revolution som kommer att förändra allt, till det bättre. Teknik har så många möjligheter, men för att det ska vara bra för oss alla behöver vi ett ansvarstagande uppifrån med bra, vettiga ledare med rätt värderingar. Om tekniken som vi utvecklar idag hamnar i fel händer imorgon så har vi problem.

Hur bör företag arbeta med att fånga upp idéer och innovationer?
Ta tillvara på personalens idérikedom och stötta dem i deras kreativitet. Inte enbart i form av en workshop en gång per termin, utan som en långsiktig strategi för att fånga upp idéerna.

Hur ska entreprenörer tänka för att skydda sina idéer?
Min filosofi är att idéer inte är värda mycket, utan exekution är det. Alla har idéer, miljontals idéer, sannolikheten att du är helt ensam med din idé är liten. Många gånger då en ny tjänst lanseras och man tänkt – ”men! Jag tänkte på den idéen för några år sedan”. Så svaret på frågan är att helt enkelt gå från tanke- och fantasistadiet till att snabbt förverkliga idéen. Göra mycket väsen om sig och ta marknadsandelar snabbt. Det är bästa sättet att vinna en kamp, att vinna marknaden.

Vad ska man tänka på när man ska gå från ide till kommersialiseringsfas?
Att ha med sig folket redan från dag ett, bygga ett community som hjälper en vidare till nästa fas. Det svåra kan vara att vara sann mot sin idé samtidigt ödmjuk inför andras feedback. Att bli kär i sin idé men inte glömma sina företagsvänner. Deras feedback är ovärderlig, men försök att inte tappa bort dig själv och din vision längst vägen.

Är du nyfiken på någon annan talare på Patentdagen?
Tobias Degsell, en sann superstjärna!