Patentdagen 2018 – Intervju med Marie Karlsson, Permobil

Marie Karlsson arbetar som IPR Manager på Permobil och är aktuell som talare på Patentdagen 2018 med sin programpunkt ”From patent infringement suits to IPR strategy”. Med en vecka kvar till vi drar igång konferensen passade vi på att ställa några frågor till henne och svaren hittar du nedan.

Vad kommer ditt pass på Patentdagen att handla om?
Jag kommer prata om hur en patenttvist kan utgöra en väckarklocka för att förstå behovet av samt komma igång med arbetet med en IPR-strategi. Dessutom kommer jag beröra vikten av att kontinuerligt arbeta med sin IPR-strategi i takt med att företaget växer och/eller förändras och vilka utmaningar det kan medföra.

Vilka utmaningar ser du framför dig för arbetet kring patentfrågor?
En av de svåraste frågorna för egen del tycker jag är att hantera bedömningar kring patenterbarhet och uppfinningshöjd när teknikområden allt mer går in i varandra. Det blir svårare och svårare att avgöra vem som är fackman och vilken prior art som är relevant. Jag tänker speciellt på Internet of Things, där liknande eller samma teknik används för helt olika applikationsområden

Vad är viktigt att tänka på när man ska implementera en patentstrategi i ett snabbväxande företag?
Se först till att få förståelse och gehör för vikten av en IP-strategi. Det gäller också att vara lyhörd för företagets affärsstrategi och utveckling så att patent/IP-strategin följer med företagets utveckling och inte lever sitt eget liv.

Finns något tips du kan ge gällande att hantera patenttvister i USA?
Eftersom min erfarenhet kommer enbart från att vara på den sida som anklagats för intrång är nog mitt bästa tips att vara noggrann och duktig i sitt freedom- to-operate-arbete, och på sätt försöka undvika att hamna i tvist. Annars vill jag slå ett slag för Inter Partes Review-processen vid USPTO som jag tycker fungerade väl. Se också till att välja ett bra amerikanskt ombud med relevant erfarenhet.

Är du nyfiken på någon annan talare på Patentdagen?
Jag är lite ledsen att mitt pass krockar med Air Liquides Charlotta Ljungdahl – hade varit väldigt intressant att höra hennes reflektioner på frågeställningar som är högst relevanta i mitt eget arbete.