Mathias Loqvist intervjuas inför Patentdagen

Mycket har hänt och händer inom patentområdet. Mathias Loqvist, patentchef på Groth & Co, svarar på några frågor och ger sin aspekt på årets Patentdagen. Här kan du läsa intervjun med Mathias.

Hur är dina förväntningar på Patentdagen 2021 ur perspektivet ”IP” samt vilket framförande ser du extra mycket fram emot?

Det känns spännande att fånga upp och tala om Brexit, inte minst eftersom det var längesen en så pass stor omvälvning skedde i Europa och inom IP-branschen. Senast var ju EPC-avtalet som skedde sent 1970-tal.

Kina är alltid intressant att lära sig mer om, även nu när de är nära på att bli den viktigaste IP-marknaden. Bra med två intressanta talare på området Kina redan på förmiddagen, samt intressant med ett affärsvinklat perspektiv (Katja Lindwall Moving Floor och Frédèric Cho Sweden China Trade Council).

Sen ser jag fram emot spännvidden i årets program mellan storindustrierna (Ericsson och ABB med flera) och tillväxtbolagen (som Northvolt) och höra mer om hur dessa företag hanterar skillnader, likheter samt förhåller sig till varandra.

Vad är din personliga reflektion över IP-branschen under coronatiden samt framåt?

Väldigt mycket bättre än vad jag förväntade mig när det startade. Fler patentansökningar har lämnats in och patentbyråerna har över lag gått bättre. Eventuellt finns det en risk för konsekvenser framöver som kan bero på att man inte haft möjligheten till direkta möten.

Förra årets Patentdag fick vi i sista sekund ändra från ett fysiskt event till ett helt digitalt. I år planerar vi för ett s.k. hybrid-event. Det vill säga att kunna ses på plats den 30 september men även att kunna delta digitalt.
Vad är dina tankar kring Hybridevent?

Hybridevent kan ju vara en utmaning, då talare och moderatorer lätt fokuserar på den fysiska publiken som är på plats. Men ju fler sådana event som utförs, desto mer kommer vi att lära oss och det blir till slut riktigt bra.

Det finns ju även mycket att vinna på denna sorts event då vi kan nå ut till en bredare publik och även få med deltagare från andra länder.

Vad är det roligaste med Patentdagen?

Ja egentligen för att vara helt ärlig så är det ju roligast att träffas och prata med branschfolk och det fysiska mötet går inte att jämföra riktigt med ett digitalt seminarium, det tror jag att många känner likadant som jag.

Men självklart är det också roligt och väldigt spännande med Patentdagen att det är en väldigt stor spridning av personer och företag, som verkligen inkluderar hela IP-branschen; myndigheter, näringslivet, branschkollegor och detta oavsett om det är ett fysiskt-, digitalt-, eller hybrid-event